Astfel, ordinul prin care în România sunt importate medicamente la cel mai mic preț din 12 țări de referință va fi schimbat, a spus ministrul. Marii producători internaționali de medicamente au făcut presiuni pentru ca România să nu mai cumpere la cel mai mic preț și chiar au pus guvernul în fața lipsei de anumite medicamente și vaccinuri pentru că nu le convine prețul. În joc este o piață de 3 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro decontează statul român pentru medicamente compensate.
„Am cinci prețuri pentru cinci medicamente pentru avizare juridică și acestea pot fi semnate în cursul zilei de azi și nouă prețuri la care nu pot să umblu pentru că, în decembrie, fostul ministru a modificat ordinul de nevoi speciale, iar stabilirea prețului se face prin raportarea la cel mai mic preț din cele 12 țări de referință. Știm foarte bine că dacă găsesc un medicament în una dintre aceste 12 țări care nu plătește clowback, firma nu-l va aduce la prețul respectiv și eu nu pot să aprob un preț mai mare. Am demarat deja procedura de schimbare a acestui ordin și ultima întâlnire va fi luni dimineață cu ANMDM și în cursul zilei de luni, nimeni nu pleacă din minister până nu dau drumul acestui ordin. Cunosc situația copiilor și sunt dedicat în a aduce toate medicamentele care lipsesc de pe piață. Nu am stat să dorm în Ministerul Sănătății”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.
Asociațiile de pacienți spun că depun eforturi mari pentru a reuși să achiziționeze medicamentele necesare pentru copiii bolnavi de cancer. În România, sunt peste 5.000 de copii cu cancer și leucemie.
„În fiecare an, sunt cam 500 de copii nou diagnosticați și ei au mare nevoie de tratament. Problema majoră este că acești copii mor cu șanse reale de supraviețuire și oamenii ăștia aruncă cu noroi unul în celălalt. Unde este responsabilitatea ministerială? Nu avem un sistem de sănătate cu strategii. De ani de zile, noi țipăm, dăm statul în judecată, ne câștigăm dreptul la viață în instanță. Situația de astăzi nu este de ieri, de alaltăieri”, a explicat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer spune că nu mai poate fi tolerată lipsa de interes a instituțiilor și speră ca luni noul ordin de nevoi speciale să fie semnat.
„Așteptăm să vedem ce se întămplă luni, mai dăm credit, dar nu prea mult. Sunt vreo șapte-opt medicamente care lipsesc de foarte mult timp, unele nu se mai găsesc deloc, altele se găsesc cu sincope, altele sunt aduse de noi de peste mări și țări, adică din Bulgaria și Ungaria, țări responsabile față de copiii lor. Nu ați vrea să fiți în locul meu sau al colegilor mei care se ocupă de asociațiile de copii, să auziți strigătele mamelor care își plâng durerea și neputința în a-și salva copiii din cauza unui sistem bolnav. Situația nu se poate rezolva de azi pe mâine. Va dura luni de zile până vor ajunge aceste medicamente, vor fi cutii și prospecte nescrise în limba română, multe piedici birocratice”, a adăugat Cezar Irimia.